De schoolvakanties in Zoetermeer en Lansingerland zitten er bijna op. Iedereen heeft (als het goed is) genoten van zijn of haar vakantie of vrije tijd. Toch is er een groot deel van de kinderen die met hun ouder(s)/verzorger(s) niet weg zijn geweest en er tijdens deze zomerperiode het beste van hebben proberen te maken. Als ik terug denk aan vroeger dan herinner ik mij dat mijn ouders ook niet altijd het geld hadden om op vakantie te gaan. Eenmaal had mijn moeder een seizoenkaart voor het buitenzwembad gekocht zodat ik mij daar dagelijks kon gaan vermaken. Echter het weer werkte toen niet mee en mijn vrienden waren een deel van de zomervakantie op reis of waren ergens anders heen. Met als gevolg dat je soms uren verveeld op straat rondhing. Veel naar buiten, bijvoorbeeld omdat mijn vader moest slapen, omdat hij veel weken nachtdienst achter elkaar draaide bij de HTM als trammonteur, om extra geld in het laatje te brengen. Want ook bij ons thuis hadden we regelmatig een financieel tekort maar we kwamen gelukkig niks tekort.  Daarbij kon ik tijdens de zomer ook nog wel eens naar mijn oma in Garderen, zodat ik mij een paar weekjes op de Veluwe kon vermaken.

Voorzitter Sikkel Leergeld Zoetermeer

Voorzitter Sikkel Leergeld Zoetermeer

Echter voor kinderen die mogelijkheden niet hebben, in armoede leven of hier als vluchteling zijn aangekomen wordt de zomervakantie wellicht zes lange weken van langdurige verveling, buiten ronddwalen, traumaverwerking of omdat het thuis misschien niet altijd lekker loopt niet weg kunnen of mogen.
Gelukkig hebben we in Zoetermeer en Lansingerland al heel lang veel goede initiatieven zoals Speelmeer, de  Zoetermeerpas en tegemoetkoming in de kosten voor sport en cultuur waardoor je toch nog (deels) leuk kan blijven meedoen. Toch denk ik dat er veel kinderen zijn die blij zijn als de school weer begint.

Over vakantie gesproken.  Onze (vrijwillige) medewerkers hebben die nog niet gehad. Keihard is er gewerkt en werken zij nog steeds om alle aanvragen voor de schoolspullen, die voor half augustus zijn ingediend, voor het einde van augustus, als de scholen beginnen, beoordeeld te hebben. Vanaf 1 juli 2016 gaat veel correspondentie ook naar het door u opgegeven e-mail adres bij de aanvraag. Kijk dus ook regelmatig in de mailbox of u de aangevraagde tegemoetkoming ontvangt. Omdat het nu heel druk is en we ook van vrijwilligers afhankelijk zijn, kan het soms wel wat langer duren als het gaat om een sport of cultuuraanvraag. Maar ook dat komt goed! Ik wens alle kinderen een goed en succesvol schooljaar 2016 – 2017 en doe voorzichtig in het verkeer want onze kinderen gaan weer naar school!

“Armoede is dat je door langdurig geldgebrek niet meer, volgens de maatstaven van de samenleving waarin je leeft, kunt meedoen aan wat ‘gewoon’ gevonden wordt”.