Tablet of laptop op school verplicht, wie betaalt dat?

Verplichte tablet

De zomervakantie komt er weer aan, en je kind stroomt door naar het voortgezet onderwijs of zit al op het VO. Tijdens het inschrijven van je kind(eren) op zijn/haar nieuwe school, krijg je opeens te horen dat je kind een tablet of laptop nodig heeft om deel te kunnen nemen aan de lessen. Uiteraard schrik je, want een tablet of laptop is een onverwachte en erg dure uitgave. Vaak voelt het alsof je geen andere keus hebt dan de kosten te dragen, maar is dat eigenlijk wel zo?

Wat zegt de wet?

Middelbare scholen verplichten ouders steeds vaker om peperdure tablets of laptops aan te schaffen voor hun kinderen. De meeste ouders hebben vaak geen idee van de geldende regels, en wringen zich in allerlei bochten zodat zij een tablet of laptop voor hun kind(eren) aan kunnen schaffen.

Echter is in de wet op het Voorgezet onderwijs al een aantal jaar geregeld dat elk kind het recht heeft op gelijke kansen in het onderwijs, en dat middelbare scholen de lesboeken voor elk leerjaar gratis aan leerlingen moeten verstrekken. In de wet staat de term ‘lesmateriaal’, waar boeken altijd onder vielen. Maar in onze huidige samenleving wordt er, ook in het onderwijs, steeds meer gebruik gemaakt van tablets (Ipads) en laptops. Een tablet of laptop valt normaal gesproken niet onder het gratis lesmateriaal. Maar dit betekent ook niet dat zij ouders kunnen verplichten er wel één aan te schaffen.

Tablet vervangt boek

Natuurlijk geldt dit niet als de tablet of laptop de schoolboeken grotendeels of helemaal vervangt, en het daardoor noodzakelijk wordt om het onderwijs te kunnen volgen. Dan moet de school wel voor dit materiaal zorgen én de kosten hiervoor dragen. Een bijdrage vragen in de kosten is wel toegestaan, maar dit mag alleen op vrijwillige basis zijn.

De regel is heel simpel; elke bijdrage die aan ouders gevraagd wordt is vrijwillig. Vrijwilligheid veronderstelt dat je daar dus een principiële keuze in mag maken. Daarnaast is het wel zo dat scholen moeten zorgen dat die vrijwilligheid duidelijk is voor ouders.

Voor het schooljaar 2016/2017 ben je dus vooralsnog niet verplicht om een laptop of tablet aan te schaffen. Krijg je een brief van de school dat je een tablet aan moet schaffen? Laat je dan niet op het verkeerde been zetten!

Klacht indienen

Mocht de school wel proberen deze kosten op je af te wentelen, dien dan een klacht in en wijs hen op de geldende regels. Doe dit bij voorkeur altijd schriftelijk of per email. Daarnaast kun je, als je er niet uit komt met de school, ook altijd een klacht indienen bij de onderwijsinspectie of de klachtencommissie van de school zelf.

Bron: D. VAN ‘T KLOOSTER ON: 31 MEI 2017 IN: CONSUMENTENRECHT

peuterey outlet peuterey outlet peuterey outlet peuterey outlet woolrich outlet woolrich outlet woolrich outlet moncler outlet moncler outlet moncler outlet golden goose pas cher golden goose pas cher golden goose pas cher golden goose pas cher golden goose pas cher golden goose pas cher golden goose outlet golden goose outlet golden goose outlet golden goose outlet golden goose outlet golden goose outlet nike tn pas cher nike tn pas cher nike tn pas cher nike tn pas cher nike tn pas cher nike tn pas cher stone island outlet stone island outlet stone island outlet stone island outlet stone island outlet stone island outlet outlet moose knuckles moose knuckle canada max maillots max maillot pas cher stone island outlet stone island uk stone island outlet 2018 outlet stone island supreme outlet supreme outlet online